“Ik werd na 20 jaar ondervoorzitterschap in 2014 gevraagd om als voorzitter van Toerisme Voerstreek de belangen van de toeristische sector te verdedigen. Ik ben toen niet langs de zijlijn blijven staan. Ik ben teleurgesteld dat ik deze belangen als voorzitter niet heb kunnen verdedigen bij de ontwikkeling van een nieuw toeristisch beleid en een nieuwe beddenbelasting.
Omdat ik op geen enkele wijze hierbij betrokken werd. Dit moet in de toekomst in alle dossiers anders en beter. Daarom blijf ik ook nu weer niet aan de zijlijn staan”.
"Al sinds 1995 ben ik woonachtig in Voeren en ben reeds meer dan 23 jaar zelfstandige horeca ondernemer. Ben ook sinds 2000 beheer raadslid van Toerisme Voerstreek. Politiek heeft mij altijd geïnteresseerd maar de combinatie is altijd moeilijk. Nu Laura mee in de zaak zit, hoop ik dan ook wat tijd hiervoor te maken. De laatste 8 jaar erger ik mij meer en meer aan sommige dingen en om in de plaats altijd langs de zijlijn commentaar te geven is volgens mij de tijd gekomen om met oprichting van deze partij wat tegenspel te bieden. Een soort Wake Up Call voor de huidige 2 partijen. Tot nu toe was het enkel maar zwart of wit en was er geen tussenweg. Hieraan gaan wij dus tegemoet komen en de eigen inwoners dus terug meer in het spel zien te betrekken. Voeren is uitgegroeid van een onrustige gemeente naar terug een rustige, maar ook als een toeristische hotspot. De gemeente moet juist de verblijfstoerist omarmen en niet wegjagen. (wel die wielrenners, motards die de weg terroriseren en niks achterlaten aan de lokale middenstand enz.) De lokale boeren moeten ook ondersteund worden, de winkeliers enz. We moeten van Voeren een welvarend dorp maken waar het fijn samen te wonen is met iedereen, mooie en veilige fiets - wandelpaden, zebrapaden, wegmarkeringen, bloemen (bakken)... Er moet een visie uitgetekend worden op lange termijn met doelstellingen. Nu worden er projecten gedaan die veel geld kosten maar geen toegevoegde waarde geven en dit zonder inspraak van de eigen inwoners. Er worden enkel info avonden gehouden bij grote infrastructuurwerken, waarom ook niet voor kleine projecten? Waarom niet een ideeën avond? De politiek moet terug naar de burger gebracht worden. Nu worden er beslissingen genomen volgens goeddunken van enkelingen en dat moet stoppen. Het zijn ook onze centjes waarmee ze spelen hé. En daar moeten wij elke dag hard voor werken. Mvg, Paul Princen"
“Ik ben toeristisch ondernemer en ben ervan overtuigd dat regie over je eigen leven gelukkig maakt. Zo worden burgers ook blijer wanneer ze maximaal invloed kunnen hebben op zaken die van belang zijn voor hen. Het totaal negeren en uitsluiten van de ganse toeristische sector bij de recente ontwikkeling van een nieuwe toeristische visie en een nieuwe beddenbelasting is niet meer van deze tijd en bovendien onredelijk. Dit kan en moet voortaan anders. Geen top down besluitvorming meer in belangrijke dossiers.
“Voeren en haar inwoners liggen mij nauw aan het hart. Ik ben dan ook een echt gemeenschapsmens.
Als bestuurslid van 4 verenigingen ben ik wel dagelijks als vrijwilliger actief bezig om hun werking te kunnen blijven garanderen.
Verenigingen zijn het cement van de lokale samenleving en verdienen daarom meer en betere ondersteuning van de gemeente. Ondertussen ben ik ook al 14 jaar actief lid van de vrijwillige Brandweer Voeren. Helpen van mensen zit mij in het bloed.
Ook als verantwoordelijke ICT / Veilgheid / Gebouwenbeheer in de Provinciale Scholen van Voeren is helpen en ondersteunen mijn kernopdracht.
Als gemeenteraadslid en OCMW raadslid van VBL tenslotte heb ik vele jaren maximaal willen bijdragen aan een beter Voeren. Ik loop echter al langere tijd aan tegen de grenzen van mijn ambities. Beleid moet beter en anders gemaakt. Er mag geen grens meer zijn tussen inwoners en politieke beslissingen. Maximale inspraak van jong en oud is meer dan ooit nodig. Dit is niet gemakkelijk, maar moeilijk gaat ook is vaak mijn motto bij een moeilijke opdracht.
Als mede oprichter van het Voerens alternatief wil ik stevig mijn schouders zetten onder onze opdracht om beter en anders beleid te maken in Voeren”
“Het is veel gemakkelijker een ‘top down’ beleid te voeren waar van bovenaf beslissingen worden genomen in plaats van participatief en mensen mee te betrekken bij een beleid. Mensen zijn het zelfs niet meer gewend om beleid mee te voeren, bang voor reacties bang voor fouten of gewoon geen interesse. Toch zou het dan veel beter zijn dat mensen maximaal betrokken worden in een beleid.
Zijn de genomen besluiten die voor ons worden genomen altijd de juiste?
Zeker niet, er zijn tal van voorbeelden waar kritische vragen zeker voor een beter beleid hadden gezorgd.
Daarom zouden er voor mij gerust kritische vragen mogen gesteld worden alvorens er beslissingen genomen worden. Kritische vragen en alternatieve voorstellen die van de Voerenaars komen, niet van een select groepje. Waarom? Omdat men door mensen te betrekken een breder inzicht zal hebben, breder gedragen ideeën en vooral je maakt gebruik van de kwaliteiten van mensen die met kennis van zaken meebeslissen.
Tegenwoordig in de ‘war for talent’ weten moderne bedrijven ook goed dat ze goed personeel veel makkelijker kunnen behouden door deze mee te laten beslissen en te betrekken bij het beleid. Dat zorgt voor gelukkigere mensen op de werkvloer. Dat is net hetzelfde als bestuur van een gemeente waar meer en meer zal geëvolueerd worden naar een modern participatief bestuur. Het is niet omdat we een kleine ver afgelegen gemeente zijn dat we niet modern zouden kunnen zijn.
Groeten, Manoël”
Chinees gezegde
Copyright © 2023 Het Voerens Alternatief - L'Alternative Fouronnaise - Alle rechten voorbehouden - © Foto's Voerstreek M.H.
We gebruiken cookies om websiteverkeer te analyseren en de ervaring op je website te optimaliseren. Als je het gebruik van cookies accepteert, worden je gegevens gecombineerd met de gegevens van alle andere gebruikers.